Filipperbrevet 2

Filipperbrevet 2

Som jag skrev senast har vi valt att ha Filipperbrevet som tema för söndagarnas predikningar under april. Men jag missar gudstjänsten den andra söndagen eftersom jag ska resa bort med familjen över veckoslutet.

Men jag har den fördelen att jag träffar predikanterna varje tisdagkväll för att tala om livet och om Livet. Det är en av de bästa sakerna med mitt jobb just nu.

I tisdags gick vi igenom tre olika gudstjänstordningar eftersom vi ska revidera de ordningar vi har i vår sångbok här. Och därefter läste vi Filipperbrevets andra kapitel. Eller vi skulle läst hela, men vi hann bara med första halvan. Det är så otroligt innehållsrikt. Om Du vill så ta fram Din bibel (eller bläddra fram Filipperbrevet på www.folkbibeln.net eller www.bibeln.se).

Fil 2:1-5 ”Om allt det ni fått i Jesus betyder något” är Paulus’ retoriska fråga i början av kapitlet. Förstås betyder det något. Det betyder ALLT. Och just i det tar Paulus sin utgångspunkt när han vill betona hur livet tillsammans i Kristus ska se ut. Hur ska det då se ut? Två ord sammanfattar verserna: Enhet och ödmjukhet. Det första är viktigt om de kristna tillsammans ska vara det vittnesbörd för dem runtomkring som Gud vill. Och det andra, ödmjukheten, är en förutsättning för enheten. I en gemenskap av o-perfekta människor som förenas av det enda att de tillhör Jesus så är ödmjukheten en förutsättning. (Spännande ord på svenska förresten öd-mjukhet. Det handlar om att vara mjuk.) Så kommer en konkret uppmaning: Var så till sinnes som Kristus Jesus var. Med det exemplet för ögonen ska vi söka enheten och ödmjukheten.

Fil 2:6-8 Hurdan var Jesus då? Han höll inte på sin rätt (v 6), utan valde en självutgivande väg (v 7). Han valde ödmjukhet och lydnad (v 8). Och han lät det gälla hela sitt liv fastän det ledde till hans död – döden på korset. Så långt handlar det om Jesus’ sinnelag, hans attityd till sin person, sin status och sin uppgift. Vi kan aldrig göra samma sak som Jesus – dö en försoningsdöd på ett kors – och vi behöver inte göra det. Han gjorde det för oss. Men vi följa hans exempel när det gäller våra attityder och våra val i livet. Han valde lydnad och ödmjukhet.

Fil 2:9-11 Jesus’ val fick följder. Gud upphöjde honom till den högsta tänkbara position (v 9-11). Kan vi också nå den upphöjelsen? Återigen får vi fråga oss: Nå eller få? I detta livet, tror jag och de andra predikanterna höll med, ska vi inte förvänta oss mer än att det går för oss som för vår Mästare. Vi ska inte förvänta oss mer än att gå lidandets väg. Men Gud vill och kan välsigna. Han gör det här och nu, men precis som Jesus’ upphöjelse kom efter uppståndelsen så ska vi som tillhör honom också upphöjas – och ta emot Guds hela rikedom – först vid uppståndelsen, vid Jesus’ återkomst.

Fil 2:12-18 Det vi först la märke till här var vers 14: Gör allt utan att klaga och tveka. Så destruktiva vi är många gånger när vi klagar och gnäller. Vi kommer överens om en sak i församlingen, men sedan gnäller vi ändå för att det inte blev som just JAG ville. Eller så tittar vi avundsjukt på hur grannen kunnat köpa ny TV eller sätta sina barn i en bättre skola. Vi måste sluta gnälla. Och så förstås detta med att arbeta med fruktan och bävan på er frälsning. Vad betyder det? Vi fastnade för bilden av en bussresa. Det är så man reser långa sträckor i Peru, med buss företrädelsevis nattetid. Och så sa vi att det kristna livet är som en bussresa från Chiclayo till Lima. Resan tar tolv timmar. Om man kommit ombord så är resan betald och man kommer fram till Lima. Så är det med livet i Kristus. Biljetten, priset, har Jesus betalt en gång för alla. Men ombord på bussen. Hur uppträder vi där? Klottrar vi på väggarna, repar sätena och retar bussvärdinnan? Eller gör vi vad vi kan för att stämningen ska vara god, att bussen ska vara i samma skick vid framkomsten som när vi gick på?

Längre i kapitel 2 hann vi inte. Du får själv läsa och fundera kring Timoteus’ och Epafroditus’ uppdrag.

+++

Nästa vecka hoppas jag kunna återkomma med tankar från någon av gudstjänsternas predikningar – och inte bara från förberedelserna.

+Erik

>

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved